Παιδιατρικό Τμήμα

Το παιδιατρικό τμήμα έχει μακρά ιστορία. Μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό γινόταν με ιατρούς που είχαν τη δυνατότητα της λειτουργίας και ιδιωτικών ιατρείων. Ένας από τους πιο γνωστούς Παιδιάτρους που συντέλεσε και στη σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρείχε το Νοσοκομείο ήταν ο Θεόδωρος Γιογκαράκης. Ο Γιογκαράκης διορίστηκε ως Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής το  Δεκέμβριο του 1970. Κατά την περίοδο που διηύθυνε την παιδιατρική κλινική αυξήθηκε η κίνηση κατά 144%, μειώθηκε ο μέσος όρος νοσηλείας κατά 50% και η θνησιμότητα κατά 71%.

Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο στο Νοσοκομείο. Για την εκτέλεση ειδικών εξετάσεων η κλινική συνεργάστηκε με το «Χωρέμειον» Ερευνητικό Εργαστήριο της Α΄ παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Κέντρο Γενετικής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το τμήμα Ιολογίας του Κέντρου Πυρηνικών Επιστημών Δημόκριτος και με το Αιματολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Παίδων Αγίας Σοφίας. Εκείνη την περίοδο συστάθηκε και το Νεογνικό τμήμα δυναμικότητας 20 κλινών.

Το Νοσοκομείο άρχισε να δίνει πλήρη παιδιατρική ειδικότητα από εκείνη την περίοδο και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Μετά τον ιατρό Γιογκαράκη στη θέση του Διευθυντή υπηρέτησαν ο ιατρός Φίλιας Νικόλαος και ο ιατρός Κροκιδάς Γεώργιος.

Η κλινική σήμερα έχει δυναμικότητα 55 κλινών και λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της ιατρού Παπαγεωργίου-Γώγου Ουρανίας. Συγκεκριμένα διαθέτει 45 κλίνες γενικής παιδιατρικής και 10 κλίνες προώρων νεογνών. Η Παιδιατρική Κλινική στελεχώνεται από 5 επιπλέον παιδιάτρους Διευθυντές ΕΣΥ, έναν επιμελητή Α΄ παιδίατρο, έναν επιμελητή Β΄ παιδίατρο και έναν επιμελητή Β΄ νευρολόγο. Εκπαιδεύονται ΑΑ ειδικευόμενοι ιατροί. Η κλινική στελεχώνεται με ΒΒ νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην παιδιατρική κλινική νοσηλεύονται περίπου 2.000 με 2.500 παιδιά το χρόνο ενώ εξετάζονται και αντιμετωπίζονται στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία περίπου 12.000 με 14.000 παιδιά ετησίως. Η Κλινική αντιμετωπίζει ένα ευρύτατο φάσμα περιστατικών γενικής Παιδιατρικής και πολλών υποειδικοτήτων δεχόμενο περιστατικά κυρίως από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και των Ιονίων Νήσων.

 

Ιατρικό Προσωπικό

Διευθύντρια Τμήματος

  • Μαρία Ηλιοπούλου, Διευθύντρια
    Τηλ.: 2613 612 146

Λοιποί Ιατροί ΕΣΥ

  • Μένια Γράψα, Διευθύντρια
  • Διονυσία Δημητροπούλου, Διευθύντρια
  • Αθανάσιος Φίλιας, Διευθυντής
  • Γεώργιος Ζυγούρης, Επιμελητής Α’
  • Αδαμάντιος Κατερέλος, Επιμελητής Β΄

Επικουρικοί Ιατροί

  • Ειρήνη-Ροδόπη Αλατάκη, Επικουρική Επιμελήτρια
  • Αναστασία Ταγκαλάκη, Επικουρική Επιμελήτρια

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ. Γραφείου Ιατρών: 2613 612 147
Τηλ. Γραφείου Νοσηλευτών: 2613 612 148

 

Εγκεφαλογράφος

Η λειτουργία του ξεκίνησε 1/3/1991 με την επιστημονική επίβλεψη και ευθύνη του παιδονευρολόγου ιατρού του Νοσοκομείο κ. Νικολάου Διαμαντόπουλου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2018. Αποτελούσε το μοναδικό εργαστήριο εγκεφαλογραφίας σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.

Έχουν εξεταστεί χιλιάδες παιδιά όλα αυτά τα χρόνια. Μηνιαίως εξετάζονται περίπου 70 παιδιά και πραγματοποιούνται περίπου 60 εγκεφαλογραφήματα

Υπάρχει ένα μηχάνημα εγκεφαλογράφου. Τα εγκεφαλογραφήματα πραγματοποιούνται σε εγρήγορση και σε ύπνο και σε όλες της ηλικίες (1 ημέρας έως 16 ετών) καθημερινά. Μέσος χρόνος αναμονής για την εκτέλεση εγκεφαλογραφημάτων είναι 1 εβδομάδα και η αναμονή για το τακτικό ιατρείο είναι περίπου 1 μήνα.

Υπεύθυνος ιατρός είναι ο νευρολόγος κ. Αδαμάντιος Κατερέλος.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ. Ιατρείου Εγκεφαλογράφου: 2613 612 132
Τηλ. Γραφείου Ιατρού: 2613 612 152